شناسائی تهدیدهای نوپدید شناختی در حوزه نظامی علیه ارتش جمهوری اسلامی ایران
کد مقاله : 1371-CCCW
نویسندگان
امیر نیازمند *
دافوس آجا
چکیده مقاله
هدف: مقاله حاضر با هدف شناسائی تهدیدهای نوپدید شناختی علیه ارتش جمهوری اسلامی ایران در حوزه‌ نظامی انجام گردید.
روش: این پژوهش از نوع کاربردی و از نظر روش تحقیق، توصیفی، اکتشافی و با رویکرد تحلیل آمیخته است. جامعه آماری، در بخش کیفی (خبرگی) شامل 14 نفر از صاحب‌نظران تهدیدهای نوپدید شناختی و در بخش کمی شامل 245 نفر از فرماندهان، جانشینان، معاونین، مدیران، رؤسای دوایر یگان‌های اطلاعات و عملیات، فاوا، جنگال و قرارگاه جنگ‌های نوپدید بهره گرفته شد. حجم جامعه نمونه در مرحله مصاحبه به روش هدفمند قضاوتی به تعداد 14 نفر و برای پرسشنامه با استفاده از فرمول کوکران تعداد 175 نفر محاسبه و نمونه‌گیری به روش تصادفی طبقاتی انجام ‌شده است. از مصاحبه، پرسشنامه و مطالعات کتابخانه‌ای به‌عنوان ابزارهای جمع‌آوری داده‌ها استفاده ‌شد. روایی پرسش‌نامه با استفاده از شاخص نسبت روایی محتوایی (CVR) و پایایی مصاحبه با استفاده از روش توافق درون موضوعی مورد تائید قرار گرفت. پایایی پرسش‌نامه نیز با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ به مقدار 945% به دست آمد.
یافته‌ها: در این پژوهش با بهره‌گیری از داده‌های احصا شده از مرحله کیفی و کمی پژوهش مشخص شد که تباینی (واگرایی)، بین داده‌ها وجود نداشته و همه داده‌ها تهدیدهای نوپدید شناختی در حوزه نظامی را بیان می‌نمایند و در دو دسته تهدیدات سخت و تهدیدات نرم مورد سنجش قرار گرفت.
نتیجه‌گیری: نتایج پژوهش نشان داد متغیرهایی نظیر بیوتروریسم، بمب‌های مغناطیسی، تجهیزات هوشمند، حملات میکروبی، تخریب زیرسا خت‌های حیاتی،تغییر باور فرماندهان را می‌توان از تهدیدهای نوپدید شناختی در حوزه نظامی علیه ارتش جمهوری اسلامی ایران دانست.
کلیدواژه ها
تهدیدهای نوپدید، جنگ شناختی، ارتش جمهوری اسلامی ایران
وضعیت: پذیرفته شده مشروط برای ارائه شفاهی