ژئوپلیتیک شناختگرا در مواجهه با جنگ شناختی
کد مقاله : 1405-CCCW
نویسندگان
مسعود مصدق *
دانشگاه فرماندهی و ستاد ارتش
چکیده مقاله
هدف: هدف این پژوهش، تبیین اولیه مفهوم "ژئوپلیتیک شناختگرا" به‌منظور ارائه یک رویکرد ژئوپلیتیکی با استفاده از فرایندهای شناختی برای مواجهه با جنگ شناختی است.
روش‌شناسی: این پژوهش ازلحاظ هدف بنیادی، از حیث روش توصیفی – تحلیلی و ازنظر رویکرد کیفی است. تجزیه‌وتحلیل داده‌های کیفی با استفاده از روش تحلیل تماتیک تحت نرم‌افزار مکس کیودا 20، انجام‌ گردیده است. تبیین رویکرد ژئوپلیتیک شناختگرا بر اساس تلفیقی از فرایندهای شناختی با مبانی نظری ژئوپلیتیک کلاسیک و ژئوپلیتیک انتقادی انجام‌شده است.
یافته‌های پژوهش: یافته‌های تحقیق، نشان می‌دهد که ژئوپلیتیک شناختگرا، با تأکید بر مدیریت پیچیدگی‌های شناختی، می‌تواند به‌عنوان رویکردی قدرتمند در مواجهه با جنگ شناختی عمل کند. این رویکرد به تحلیل و درک عوامل فرهنگی، اجتماعی و روان‌شناختی که بر رفتار انسان‌ها در محیط ژئوپلیتیکی تأثیر می‌گذارند، می‌پردازد. برخی از مهم‌ترین یافته‌های پژوهش عبارت‌اند از: اهمیت درک عوامل شناختی برای تصمیم‌گیری‌های ژئوپلیتیک؛ تبیین مفهوم ژئوپلیتیک شناختگرا در مواجهه و مدیریت جنگ شناختی و ارائه راهبردهایی همچون استفاده مؤثر از ادراک، توجه، حافظه، گفتمان، منطق، هوش و تفکر و یادگیری برای حل مسائل پیچیده ازجمله مواجهه با جنگ شناختی.
نتایج پژوهش: پژوهش حاضر نشان می‌دهد که جنگ شناختی به‌عنوان یکی از تهدیدات اصلی امنیت ملی نیازمند رویکردهای جامع و میان‌رشته‌ای برای مقابله است. ژئوپلیتیک شناختگرا به‌عنوان یک رویکرد جدید در این حوزه با ترکیب فرایندهای شناختی و نظریه‌های ژئوپلیتیکی، امکان تحلیل چندبعدی سیاست‌های داخلی و خارجی، تحولات بین‌المللی و مدیریت تهدیدات شناختی را فراهم می‌آورد. این رویکرد، با درک پیچیدگی‌های شناختی کمک می‌کند تا واکنش‌های مناسب‌تری در برابر تهدیدات شناختی اتخاذ شود.
کلیدواژه ها
ژئوپلیتیک شناختگرا، فرایندهای شناختی، ادراک ژئوپلیتیکی، تفکر ژئوپلیتیکی، گفتمان و منطق ژئوپلیتیکی، حافظه ژئوپلیتیکی و هوش ژئوپلیتیکی.
وضعیت: پذیرفته شده مشروط برای ارائه شفاهی